Slow Productivity voor muzikanten
Welkom op de Drum Inspiratie pagina! Vandaag wil ik het hebben over een concept dat ik enorm belangrijk vind voor drummers, muzikanten, docenten en alle creatieve ondernemers: slow productivity. We leven in een wereld waarin het lijkt alsof we altijd maar bezig moeten zijn en elke minuut van de dag moeten benutten. En dat geldt zeker voor muzikanten en muziekleraren die vaak te maken hebben met het balanceren van repetities, lessen, optredens en hun eigen ontwikkeling. Maar wat als ik je vertel dat het anders kan? Wat als ik je vertel dat je door minder te doen, meer kunt bereiken?
Wat is slow productivity?
Slow productivity is een tegengeluid tegen de constante druk van productiviteit en het idee dat je altijd bezig moet zijn om succesvol te zijn. Vooral in de muziekwereld kan dit gevoel sterk zijn. Als drummer of muzikant word je vaak geconfronteerd met een eindeloze lijst van to-do’s: oefeningen om te perfectioneren, optredens om voor te bereiden, nieuwe technieken om te leren, en misschien ook nog eens het runnen van je eigen lessen en muziekpraktijk.
Deze druk kan leiden tot wat ik pseudo-productiviteit noem: een situatie waarin je wel heel druk bezig bent, maar niet echt vooruitkomt op de vlakken die ertoe doen. Je plant je dagen vol met taken, beantwoordt eindeloos e-mails en staat constant klaar voor leerlingen, bandleden of klanten, maar voelt aan het eind van de dag geen echte vooruitgang. Dit komt omdat je vastzit in een cyclus van activiteit zonder impact. Slow productivity draait om het doorbreken van deze cyclus door gericht te werken aan minder projecten, maar deze met volledige aandacht en energie te benaderen.
Hoe slow productivity kan helpen in de praktijk
Voor muzikanten, muziekdocenten en creatieve ondernemers is slow productivity geen overbodige luxe, maar een essentiële vaardigheid. Muziek draait om passie, creativiteit en het voortdurend verbeteren van je vaardigheden. Om hierin te groeien, heb je echter tijd en ruimte nodig om je te concentreren op wat écht belangrijk is. Hier zijn een paar concrete manieren waarop je slow productivity kunt toepassen in jouw muzikale carrière of onderneming:
1. Doe minder, maar beter
Dit klinkt eenvoudig, maar het is vaak moeilijker dan je denkt. Probeer je verplichtingen te verminderen tot een punt waarop je alles met gemak kunt volbrengen. Door minder taken op je te nemen, kun je de tijd die je hebt besteden aan projecten die er echt toe doen. Vraag jezelf af: welke lessen, projecten of optredens brengen de meeste waarde? Welke activiteiten voelen als een verplichting zonder echte meerwaarde? Schrap die laatste uit je agenda en concentreer je op wat jou en je muzikale carrière echt vooruit helpt.
2. Beperk het aantal ‘missies’
Voor een muzikant of muziekdocent kan een ‘missie’ bijvoorbeeld een lopend lesprogramma zijn, een nieuw album dat je aan het opnemen bent, of het plannen van een serie optredens. Het aantal missies dat je tegelijkertijd kunt uitvoeren, is beperkt. Er zijn maar zoveel uren in een dag. Houd je actieve missies dus beperkt tot maximaal drie en richt je al je energie op die drie. Zorg ervoor dat je niet in de val trapt van het steeds maar toevoegen van nieuwe projecten zonder eerst iets af te ronden. Dit leidt tot een versplinterde focus en een gebrek aan echte vooruitgang.
3. Zeg vaker ‘nee’
Elk nieuw project brengt een zekere mate van administratieve last met zich mee. Dit is wat ik de ‘overheadbelasting’ noem. Wanneer je een nieuwe verantwoordelijkheid op je neemt, krijg je automatisch te maken met extra planning, communicatie en afstemming. Hoe meer projecten, hoe meer overheadbelasting, en hoe minder tijd je hebt voor de kern van je werk: muziek maken of lesgeven. Leer om vaker ‘nee’ te zeggen en bescherm je tijd voor de projecten die er écht toe doen.
4. Werk met cycli
Een effectieve manier om slow productivity in je werk te integreren, is door met werkcycli te werken. Stel jezelf bijvoorbeeld voor om in blokken van zes weken te werken, gevolgd door twee weken rust. Tijdens die zes weken richt je je volledig op één tot drie grote projecten. Dit kunnen nieuwe drumlessen zijn die je wilt uitwerken, een album waar je aan werkt, of het verdiepen in een nieuwe techniek. De twee weken daarna gebruik je om terug te blikken, te rusten en nieuwe doelen te stellen.
5. Behandel je lessen als projecten
Als muziekdocent of muzikant-ondernemer kun je slow productivity ook toepassen door je lessen of workshops als projecten te beschouwen. Zie elke reeks lessen als een project op zich, met een begin- en einddatum, en duidelijke leerdoelen. Door te werken met duidelijke start- en eindpunten, kun je beter je voortgang bijhouden en vermijd je dat je te veel losse eindjes hebt. Dit helpt je om meer voldoening uit je lessen te halen en je leerlingen beter te begeleiden.
6. Creëer een intakeprocedure voor nieuwe projecten
Wanneer je een nieuwe opdracht, project of lesaanvraag binnenkrijgt, hanteer dan een strikte intakeprocedure. Vraag jezelf het volgende af:
• Welke details heb je nodig om te starten?
• Hoeveel lopende projecten heb je al?
• Wanneer verwacht je het nieuwe project te kunnen afronden?
Door nieuwe taken direct in een ‘holding tank’ te plaatsen in plaats van direct actie te ondernemen, kun je beter prioriteiten stellen en voorkom je dat je overweldigd raakt door het aantal verplichtingen.
Wat slow productivity je oplevert
Slow productivity betekent niet dat je minder hard werkt of minder ambitie hebt. Integendeel, het draait erom dat je je talent en energie richt op de juiste projecten. Het gaat om het creëren van kwaliteit in plaats van kwantiteit, zodat je echte impact kunt maken. Dit is vooral belangrijk in de creatieve sector, waar burn-out en verlies van motivatie vaak op de loer liggen.
Als drummer, muziekdocent of muzikant-ondernemer is het essentieel om focus te houden op je kernwerkzaamheden. Door slow productivity toe te passen, zorg je ervoor dat je niet alleen meer bereikt, maar ook meer voldoening haalt uit je werk. Je zult merken dat je meer energie hebt voor je lessen, meer tijd hebt om zelf te oefenen en te experimenteren, en een betere balans vindt tussen werk en privéleven.
Kortom: werk met minder, focus meer, en behaal grotere resultaten.
Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over hoe je dit kunt toepassen in jouw muziekpraktijk of lessen, kijk dan eens naar de mogelijkheden die ik bied voor één-op-één coaching of groepssessies. Laten we samen werken aan een productiever, gefocust en vooral bevredigender muzikaal leven.
“Doe minder, maar doe het beter. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te excelleren.”
– Stefan
Eigenaar drumschool en coach voor muzikanten